Toegankelijkheid

Skip to main content

Duurzaamheid

Archiveren is een manier om uw informatie duurzaam te ontsluiten. Het archiveren zelf doen we ook zo duurzaam mogelijk.

Duurzaamheid

Meer weten?

Wilt u informatie ontvangen over het archiveren van uw websites en de kosten? Neem vrijblijvend contact op.

Meer weten?

Wilt u informatie ontvangen over het archiveren van de website van uw organisatie? Neem geheel vrijblijvend contact op.

  • NL dienstverlener

  • ISO 28500
  • Betaalbaar
  • Open-source

Duurzaam informatiebeheer

Op de website(s) van uw organisatie publiceert u informatie die van belang is. Soms is het belang klein, soms is het groot. Soms gericht op 1 doelgroep, soms van algemeen belang. Soms kan informatie ook onderdeel zijn/blijken van cultureel erfgoed of moet achterhaald kunnen worden op welk moment welke informatie gepubliceerd was in het kader van een onderzoek of transparantie.

Door uw website te laten archiveren kan de door u geplaatste informatie altijd teruggevonden worden. Ook als u in de loop van de tijd overstapt naar een nieuwe website, een nieuw CMS, of als uw website onverhoopt beschadigd of verloren raakt. Daarnaast kan geverifieerd worden dat de inhoud ongewijzigd is.

Behoud van cultureel erfgoed

Door deze websites te archiveren, behouden we een digitaal archief dat toekomstige generaties kunnen raadplegen om inzicht te krijgen in het verleden. Het internet is enorm vergankelijk. Door een website te archiveren bewaren we wat belangrijk is. 

Het archiveren van websites een manier om digitale erfgoedpraktijken te bevorderen en te ondersteunen. Het creëert bewustwording over het belang van het behouden van digitale culturele artefacten en stimuleert samenwerking tussen archivarissen, bibliothecarissen, technologen en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat ons digitale erfgoed wordt behouden voor de toekomst.

Transparant en toegankelijk

Archivering van websites bevordert ook transparantie en toegankelijkheid. Het biedt een manier om informatie openbaar te houden, zelfs nadat de oorspronkelijke website offline is gegaan.

Dit is vooral belangrijk voor overheidsdocumenten, wetenschappelijke onderzoeken, nieuwsberichten en andere informatie die van algemeen belang is. Door deze informatie te archiveren, blijft deze beschikbaar voor het publiek en wordt de toegang tot kennis vergemakkelijkt.

Verkleinen ecologische impact

Bovendien kan het archiveren van een website helpen bij het verminderen van de ecologische impact van het internet. Door verouderde websites te archiveren en offline te halen, kan overtollige digitale ruimte worden vrijgemaakt, wat resulteert in minder energieverbruik en een kleinere CO2-voetafdruk.

Immers kost het bewaren en ontsluiten van een gearchiveerde website veel minder bronnen dan een dynamische website met CMS en scripts, de menskracht om alles te onderhouden en updaten, etc.

We helpen dit nog een handje door de servers die zorgen voor de ontsluiting van websites, 's nachts uit te schakelen. Dit levert direct een vermindering op van energieverbruik en slijtage van wel 30% ten opzichte van een always-on platform! Dit kan natuurlijk nooit op live websites, maar wel op gearchiveerde websites omdat er vrijwel nooit de noodzaak is voor iemand om om 03u 's nachts een gearchiveerde website te bezoeken als dat ook overdag kan.

Scroll naar: